Angyalok kertje panzió


A tartalomhoz

Programajánlat

Programlehetőségek

Tisztelt Látogató!

A "Programlehetőségek" menüpont alatt különböző célokat és a célhelyek Angyalok kertje panziótól való távolságát találhatja meg. Természetesen ezek a távolságok egy túraútvonalba kapcsolva nem adódnak össze. Szeretnénk egy hétnapos programot ismertetni ajánlatképpen. A napok tetszés szerint felcserélhetőek, de kérjük vegye figyelembe, hogy egyes helyek meglátogatása előzetes bejelentkezéshez kötött.


Programajánló



1. nap: Barangolás a Pusztaederics környéki településeken

Rádiháza
Településünk közelében található az ország egyik leghíresebb lovardája, a Kabala ménes. 1912-ben Bartha László földbirtokos 7 kancával kezdte el itt a lótenyésztést, amelynek hagyományait ápolva működik ma a Kabala-Ménes KFT közel 200 lóval.

Söjtör
A Pusztaedericstől 8 km-re fekvő település a haza bölcsének, Deák Ferencnek szülőfaluja. A környéken pihenők számára kihagyhatatlan programnak bizonyul a Deák ház és a Deák kút megtekintése.

Pusztaszentlászló
A Pusztaszentlászlói halastó gyönyörű természeti értékeivel kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt a látogatók számára, s természetesen a horgászat szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek. A strandolni vágyók pedig a tó mellett található Aqua Barbara termálfürdőben élvezhetik a nyár örömeit.


2. nap: Megyeszékhelyünk kulturális értékeinek megtekintése

Zalaegerszeg
A város számos látnivalója közül szíves figyelmükbe ajánljuk a Kézműsek Házát, ahol a népi viselet és ékszerkészítés, korongozás, szövés, nemezelés rejtelmeibe vezetik be a látogatókat. A ház udvarán kovácsműhely is működik.

A bazitai-tető legmagasabb dombján található a
Tv-torony és Kilátó, ahonnan szép időben a Balatonig, továbbá az Alpok vonulatáig is el lehet látni.

Feledhetetlen élményben lesz részük a
Göcseji Falumúzeum látogatóinak. A tájegység népi építészetének értékeit reprezentáló épületeket a Zala folyó holtága és egy régi vízimalom köré telepítették. Közvetlenül mellette található a Magyar Olajipari Múzeum, mely a hazai szénhidrogén-bányászat és -feldolgozás emlékeit mutatja be.

Szép idő esetén a természetet kedvelő látogatók számára ajánljuk a Csácsi városrészben található
arborétum bebarangolását, a strandolni vágyók számára pedig Ságodban az Aqua City nyújt remek lehetőséget. Rossz idő esetén pedig az ennek szomszédságában lévő Fedett Termálfürdő szolgáltatásait vehetik igénybe kedves vendégeink.

3. nap: Andalgás a Kerka mentén

Szécsisziget

E kis település számtalan turisztikai vonzerővel bír. Többek között említésre méltó a Kerka Vízimalom Múzeum.Jelenleg is jellemző, barokk stílusjegyeket hordozó formáját a XVIII. század közepe táján a birtok tulajdonosai, a Szapáry család révén nyerte el.

A három darab, egyenként kb. 5 m átmérőjű alulcsapott vízikereke a Kerka vízhozamának és az uradalmi igényeknek megfelelően három malomkő járattal rendelkezett.

A település
bivalyrezervátuma lehetőséget nyújt a természet kedvelői számára egy különleges állatfajjal történő megismerkedésre. A bivalyok háziasítása kb. 6000 évvel ezelőtt történt. Magyarországra a VI. század közepén az avarok hozták be.

Az
Andrássy-Szapáry kastély a magyar barokk kastélyok jellegzetességeit mutatja. Földesúri székhely voltánál fogva több volt egy egyszerű lakóhelynél. Birtokosának és családjának otthonaként gazdasági és birtokigazgatási központjaként, valamint nem utolsó sorban a földesúri hatalom reprezentálójaként szolgált. A kastélyhoz tartozik még a holtág és a jelenlegi meder által bezárt háromszög alakú 7 hektáros terület.

Szapáry Péter építette 1750-60 között az egyhajós, gazdag szobordíszítésű, barokk stílusú
római katolikus templomot. Az elmúlt évben nyílt meg az oratóriumban az egyházi (kiállításon látható ünnepi miseruhák) és helytörténeti kiállítás, amely a felső teremben található. Itt hallgatta végig a miséket a kastély úri családja, külön a falu lakosságától.

Tormafölde
A kulturális attrakciók megtekintését követően természetjárásra nyújt lehetőséget a közeli településen található Vétyemi ősbükkös, mely egyike az országos erdőrezervátumi programba bekerült három zalai erdőterületnek. A magterületnek kijelölt erdőállomány több mint 160 éves.


4. nap: Ismerje meg az Őrség varázslatos vidékét!

Szentgyörgyvölgy
A Vas és Zala megye határán, az Őrség, Göcsej és a Hetés találkozásánál fekvő település egy ősi mesterség, a fazekasság rejtelmeibe történő betekintést tesz lehetővé.

A
Gózon Imre Kiállítóteremben az 1848-49-es honvéd, majd 1853-ig színész, 1854-től tanító Gózon Imre tevékenységének állítanak emléket korabeli dokumentumokkal, fotókkal és bútorokkal.

A természetet kedvelők e településen is élvezhetik Zala megye csodálatos környezeti adottságait, hiszen itt található a
Töllös Tanösvény, mely körülbelül egy órás séta folyamán vezeti be az érdeklődőket a szálalóerdő csodálatos világába.

Őriszentpéter
Az Őrségi Kiállítóhely az Őrség történeti, néprajzi, népi iparművészeti emlékeit őrizte meg és mutatja be.

Az
Őrségi Nemzeti Park az Őrségi Tájvédelmi Körzet, valamint a Belső-Őrség és a térség határán futó Rába-völgy még természetközeli állapotban lévő területeit öleli fel.



5. nap: Kirándulás a "magyar tengernél"


Zalaapáti
Megyénk Balaton parti városának, Keszthelynek megközelítése során érdemes megtekinteni a Zalaapátiban található Szentkirályi Kastély Antik Cserépkályha Múzeumát. A kastély öthektáros parkja természetvédelmi terület, benne számos ritka fafajtával.

A településen találhatunk helytörténeti gyűjteményt is, valamint bencés apátsági templomot és monostort.

Keszthely
A város szintén nagyszámú vonzerővel bír, ezek közül szeretnénk a figyelmükbe ajánlani néhányat.
A
Pethő- vagy Goldmark-házban született 1830-ban Goldmark Károly, a híres zeneszerző. Az épület mélyen benyúlik az úttestre, jelezve az utca eredeti szélességét. Helyén már a XV. században egy Pethő-kúria állt, mai formáját a XVIII. században nyerte el. A széles, bolthajtásos kapubejárón jutunk be az udvarba, ahol elénk tárulnak a földszint és az emelet barokk árkádjai.
A ház nem, de az udvar látogatható.

Impozáns látványt nyújt a
Festetics család barokk kastélya. Parkjába a díszes főkapun juthatunk be. Az előkertet Festetics György gróf mellékalakokkal kiegészített bronzszobra és egy nagy szökőkút díszíti. A sétányok ősöreg fák között kanyarognak, köztük 400 éves is akad. A kastélykert hátsó traktusában áll a kocsiház és istálló díszes épülete, amelyben a Hintómúzeumot találjuk. A kastély 500 éves pincerendszerében 2005 óta helyet kap a Balatoni Borok Háza, amely borkóstolóval egybekötött tárlatvezetést kínál.

Festetics György nevéhez fűződik az 1797-ben alapított Georgikon, Európa első felsőfokú mezőgazdasági tanintézetének eredeti főépülete, amely jelenleg szálloda. Egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. Belső terei poroszsüveg boltozatosak. A hozzá tartozó tanintézeti major ad otthont a
Georgikon Majormúzeumnak, amelyben a magyar agrár felsőoktatás történetén kívül gabonatermesztési, szőlészeti-borászati és kocsi kiállítás látható, bognár- és kovácsműhellyel. Impozáns látvány a működőképes gőzeke.

A városban a természet is helyet kapott, legnagyobb zöldterülete a
Helikon park, melynek hatalmas, évszázados fái alatt, az ápolt sétányokon kellemes sétákat tehetünk.

Az idegenforgalom Keszthelyen is több mint 100 éves múltra tekint vissza. A
Balaton Szálló és a Hullám Szálló az 1890-es években épült. Apatinás épületek a parti sétánnyal és mólóval a Monarchia hangulatát idézik.

A víz szerelmeseit a "magyar Riviéra" várja csodálatos környezetével, és élővilágával.


6. nap: Letűnt civilizációk nyomában

Rezi
Rezi helységének első oklevélben fennmaradt említése 1236-ból származik. Ekkoriban még csak királyi szolgák lakták. A magas sziklaszirtet megkoronázó kővár csak jóval később épült. Erről a korabeli feljegyzések csak 1335-ből valók, királyi várnagy parancsolt benne. A vár romjai között hangulatos, izgalmas sétát tehetünk.

A
Gyöngyösi betyárcsárda vadászháznak készült 1728-ban, de később csárdává alakították. A bakonyi betyárok egykori kedvenc helye volt. A népi építészet egyik szép emléke - és ma is étteremként működik.

Zalaszántó
Lélegzetelállító látványt nyújt az Emberi jogok parkjában található buddhista sztupa, melyet 1992-93-ban emeltek. 30 m magas, 24 m átmérőjű hófehér építmény, belsejében 24 m hosszú életfával és Buddha ereklyéivel. (A belsejébe nem lehet bejutni.)

A
Tátika várának romjai egy 412 méter magas vulkáni kúpon állnak. A belsőtornyos, szabálytalan alaprajzú vár a XVIII. században rommá lett, de az elmúlt évek rekonstrukciója nyomán egyre több látszik a falakból.

Zalaszántón is találhatunk
tájházat, melynek érdekessége, hogy az eredeti gazdaságot háziállatokkal együtt mutatják be.


7. nap: Romantikus erdei kalandozás a Zalai erdőkön át

Páka-Kistolmács
Rendkívül kellemes élményt nyújtanak az erdei vasutak utazásai, a végállomáson pedig különböző szabadidős tevékenységekre nyílik lehetőség. (Erdei séta a Rockenbauer Pál kék túra útvonalon, horgászás, vízibiciklizés a tavon, úszás, napfürdőzés.)



Honlap | Bemutatkozás | Programlehetőségek | Szállásfoglalás | Oldaltérkép


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe